Arbetslinjens tid är förbi – dags för existenslinjen

10 Sep

Vi befinner oss mitt i mänsklighetens största samhällsomvandling någonsin.
“Mer än hälften av dagens jobb har automatiserats inom 20 år” står det i en ny forskningsrapport från Stiftelsen för strategisk forskning av ekonomen Stefan Fölster och fysikern Lars Hultman. “Människorna behövs inte när datorer tar över” sa Andrew McAfee i Almedalen, professor vid MIT i USA, medförfattare till boken “The second machine age”.

De omvälvande sociala och ekonomiska effekterna av datorisering och robotisering borde vara huvudtemat i den politiska debatten. Men i stället diskuteras jobben, som om ökad efterfrågan i ekonomin fortfarande leder till fler traditionella jobb, utan vilka dagens ekonomiska modell inte fungerar och där lön på arbete utgör samhällets skattebas. Men när maskinerna börjar sköta sig själva är Arbetslinjens tid förbi.

Ändå kör Sverige på, som om industrisamhällets logik fortfarande gäller. Samtidigt som samhällsomvälvningen fortsätter i ökad takt. Informationsteknologin har på 20 år revolutionerat vårt sätt att leva och arbeta. Och ändå har vi bara sett början av denna utveckling. Enligt happy peopleMoore´s lag fördubblas datakraften i samhället var artonde månad. Otaliga nya användningsområden öppnas. Produkter och tjänster görs mångdubbelt effektivare och till lägre priser. En fascinerande utveckling, ännu mer omvälvande än när för drygt 100 år sedan jordbruksepoken övergick i industriepoken. Då liksom nu borde vi försöka dra full nytta av epokskiftet – till glädje för hela befolkningen – i stället för att som nu använda tekniken för kontroll och övervakning, skapa arbetslöshet och fattigdom för ett flertal, och göra ett fåtal mycket rikare.

Så länge som vi inte förändrar vår syn på utvecklingen kommer datoriseringen att göra alltfler människor arbetslösa och bidragsberoende. Det leder i sin tur till en farlig social skevhet. Brist på inkomst och jobb skapar otrygghet och stress, vilket undergräver samhällsklimatet. Ekonomiprofessorn i London Guy Standing har skrivit en bok om detta, som översatts till svenska med titeln Prekariatet, det namn han ger en ny växande och medellös samhällsklass.

Existenslinjen

Bortom vänster-höger-tänkande växer en annan samhällsuppfattning fram byggd på empati och helhetstänkande. För att möta utmaningar, som en minskande del av befolkningen sysselsatt med traditionella lönejobb utgör, har partiet ENHET formulerat en ny välfärdsmodell, Existenslinjen. Den utgår ifrån FN:s deklaration om alla människors lika värdighet. Människor har värde därför att vi existerar, och inte bara om vi presterar.

Genom ökad närdemokrati engageras människor att utveckla samhället tillsammans. Existenslinjen värderar människans unika egenskaper, som – i motsats till maskinernas – är kreativitet, omtanke och vård, relationsbyggande, rekreation och fortbildning samt stöd och inspiration åt 10599700_10203405309992347_1062634585520270258_nandra, egenskaper som i dag inte värderas på samma sätt med Arbetslinjen. Den ”utbrändhet” som Arbetslinjen leder till hos många människor är kostsam för samhället, inte bara ekonomiskt utan än mer socialt.

Existenslinjen innebär att en grundtrygghet, som garanterar en värdig överlevnad, är en mänsklig rättighet. Och vidare att alla medborgare har lika rätt till del i vinsterna från både den tekniska utvecklingen och från våra gemensamma naturresurser. 

Med Existenslinjen får alla medborgare en garanterad basinkomst utan krav på motprestation. Lönebeskattningen minskas, vilket finansieras med ökade avgifter på uttag av naturresurser samt genom att successivt avveckla Arbetslinjens kostsamma och i många stycken godtyckliga fördelningssystem.  

Som resultat stiger åter efterfrågan på mänskligt arbete. Valfriheten ökar, när alla får mer tid för sina barn, för gamla och för sjuka. Det blir lättare att ta deltidsjobb eller säsongjobb och att ta ledigt, när man behöver en viloperiod eller vill fortbilda sig. Alla får en bättre förhandlingsposition på arbetsmarknaden. Jobben fördelas på fler. Det blir lättare att starta nya småföretag inom olika servicebranscher. Stress och sjukdom kommer att minska, när ingen behöver oroa sig över att bli vräkt från sin bostad eller att inte ha mat för dagen. Lokalsamhällena stärks och kreativiteten kan blomstra.
Riksdagskandidaterna för Enhet

Anders Axner, civilingenjör, Skokloster
Sara Hamidi Widén, hälsoinformatör, Stockholm
Jens Jerndal, författare, Lund

Lars-Olof (LO) Landin, civilekonom och turistchef, Stockholm
Martin Larsson, civilingenjör, Vingåker
Agneta Oreheim, socionom, Göteborg
Georg Svensson, företagare, Haninge

Dominic Venter, snickare, Harlösa

 

 

Annonser

6 svar to “Arbetslinjens tid är förbi – dags för existenslinjen”

 1. Christer Brodén 2014-09-12 den 18:23 #

  Det här var ju ganska uppmuntrande. Jag bloggar själv om ett helt annat ämne än politik, men undrade idag i mitt senaste inlägg vart drömmarna om det goda samhället tagit vägen. Kvar finns bara drömmen om arbetslinjen och min privatjet. På gräsrotsnivå är drömmen ofta rappande Idol eller Zlatankopia.

  När jag var ung fanns drömmen om den automatiserade produktionsapparaten, som skulle befria löneträlarna och skapa förutsättningar att ägna sig åt utvecklande kulturella aktiviteter. Utan nedslitna kroppar skulle behoven i sjuk- och åldringsvården minska liksom lidande och sådan förnedring, som det ständigt larmas om.

  Om det är möjlig att skapa det goda samhället kunde givetvis diskuteras då liksom nu, men jag tror att vi hur som helst behöver drömmen. Vi måste sikta mot stjärnorna för att nå skogsbrynet!

  Men drömmen anses nu närmast som associal. Vi skall vara realistiska! Sikta mot skogsbrynet! Men då skjuter vi oss i foten.

 2. Josef Boberg 2014-09-15 den 22:30 #

  Mitt ja till existenslinjen – och om hur den kan finansieras helt inom ramen för nationalbudgeten på min blogg här.

  • Ali 2014-09-16 den 11:39 #

   Men datoriseringen kommer aldrig att minska behovet inom vård och omsorg.

   Idag finns endast 25% av arbetskraften i tillverkningsindustrin så de flesta arbetar med tjänster där produktionen i huvudsak (!) består av att använda huvudet.

   Vilket land i världen har kommit längst på existenslinjen idag?

   • Josef Boberg 2014-09-16 den 17:20 #

    Ali – ingen aning – men jag kan tänka mig att Sverige ligger långt ned i den rankinglistan – i meningen att medborgarna tänker självständigt och känner sig fria.

 3. Stefan 2014-10-12 den 11:19 #

  Uppfriskande!

  Att ökad effektivitet och automatisering blir ett hot för välfärden visar ju verkligen hur skev dagens politik är.

  Utifrån de etablerad politiska teorierna är ju i princip allt som skapar tillväxt sunt. T.ex. banker, redovisningsbyråer och jurister vars inkomst till stor del baseras på ineffektivt byråkratiskt pappersarbete. Dessa resurser skulle såklart kunna läggas på något vettigt, men eftersom det finns en tillsynes ömsesidig nytta från samhällets sida så får det fortgå. Företagarna tjänar pengar och politikerna får sin tillväxt och alla är glada och nöjda…

  Så länge en effektivisering och automatisering inte tär på våra naturresurser kan den knappast vara annat än positiv utifrån ett objektivt perspektiv. Då får vi mer tid åt varandra samt större resurser till sjuka, barn, äldre, de som hamnat utanför samhället, djur och natur, mm. Endast den blinde kan undgå att se detta faktum. Tyvärr är vi ännu inte många som ser…

  • Josef Boberg 2014-10-12 den 14:27 #

   ”Enligt den svenska författningen är det bara staten själv som har rätt att via Riksbanken nyproducera pengar. Dock… – tack vare det av staten godkända Fractional-reserve banking-systemet – så är det i dags dato istället affärsbankerna som i princip står för all nyproduktion av pengar = staten har i princip inget direkt inflytande över hur mycket pengar som nyproduceras – eller till vad de används.

   Den allt överskuggande delen av nyproduktionen av pengar går i dags dato till den gigantiska och icke produktiva = tärande pyramidekonomiska finansiella sektorn – istället för till investeringar i infrastrukturen, varuproducerande företag, bostäder, ekonomisk och social välfärd för alla osv. Tack vare nätet så känner dom flesta av väljarna till att det är så.” – slut citat härifrån.

   Tänkvärt ?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: