Enhet välkomnar PP i debatten om Basinkomst

29 Aug
Att Piratpartiet äntligen kommit ut som medborgarlönsförespråkare är välkommet. Deras grundideologi med kunskap och immateriella tillgångar som marknadsallmänningar stämmer väl överens med att ”livet” i sig inte ska villkoras av en paternalistisk statsapparat som ska avgöra om livets nödtorft ska ges dig, eller inte. Vi i Enhet applåderar Piratpartiet för deras nya linje.

Vad Piratpartiet dock saknar är en finansieringslösning som inte slår mot samhällsekonomin. En medborgarlön/basinkomst kan nämligen inte finansieras med skatter på arbete och kapital. Dels kommer opinionen inte att tillåta det, dels kommer de kunskap finansieringskattehöjningar som krävs snedvrida marknaden för mycket. Av denna anledning har frågan om basinkomstens finansiering vanligen sammankopplats med de skatter som snedvrider marknaden minst – skatter på jord och ekonomiska privilegier. Detta faller väl ut i linje med Piratpartiets grundideologi att snedvridande monopol inte är önskvärda i en fri marknadsekonomi och ett fritt samhälle. Men varför begränsa den tanken till endast kunskap och immateriell rätt, Piratpartiet?

Vi i Enhet har anammat en ”Existenslinje” där skatter på ekonomiska orättvisor används för att finansiera en basinkomst för alla medborgare i Sverige. Genom att omvandla riktade bidrag och avdrag till en generell basinkomst samtidigt som vi kvittar ned inkomstskatter och moms på ekologiska varor med hjälp av naturresursavgifter skapar vi inte bara ett enkelt, rättvist och frihetligt trygghetssystem utan även en friare marknadsekonomi där våra företag ges bättre möjlighet att skapa ett hållbart välstånd för Sverige.

De neoklassiska idéer som styrt finanspolitiken sedan 80-talet har grundlagt ekonomiska klyftor mellan människor och ödelagt stora skog höstdelar av vår natur. Vi i Enhet anammar istället en geoklassisk finanspolitik där våra naturliga allmänningar står i centrum och där den som profiterar passivt på andras arbete via ekonomiska privilegier eller förstör naturen får betala skatt – men den som genom arbete eller fritt företagande skapar välstånd åt samhället får behålla frukterna av sina insatser själv. Värdet av våra gemensamma allmänningar fördelar vi sedan som basinkomst till medborgarna. Vi ser denna ekonomiska naturresursdelning som en självklar utveckling av vår svenska allemansrätt.

Existenslinjen betyder att Sverige optimeras för trygghet, frihet och materiellt välstånd på naturens och människans villkor. Piratpartiets nya intresse för basinkomst är välkommet. Låt oss hoppas att fler nu ser fördelarna med denna viktiga reform.

Jonas Lagander,

riksdagskandidat för Enhet

 

4 svar to “Enhet välkomnar PP i debatten om Basinkomst”

  1. John Nilsson 2014-08-30 den 21:42 #

    Jag hade ett utbyte med ppi om just basinkomst för ett tag sedan: ( http://lists.pirateweb.net/pipermail/pp.international.general/2013-July/014689.html )

    Tycker det är intressant att tänka ”allmäningen” som den gemensamma nämnaren för pp och enhet. PP närmar sig problematiken från ett värnande om den digitala allmäningen, enhet lite mer rotat i ekonomi och den mer fysiska verkligheten(?), men grundläggande drag som jag uppfattar i båda partier är att alläningen är viktig, och att mänskligt värdeskapande inte endast kan ses genom en trång lins av konkurrens och ägande.

    En spännande bok på ämnet, med fokus på just den digitala allmäningen, är The Wealth of Networks som jag referade i utbytet ovan: http://en.wikipedia.org/wiki/The_Wealth_of_Networks tror det är det bästa sättet att förstå PP från ideologisk vinkel

  2. Josef Boberg 2014-09-04 den 08:11 #

    Basinkomst för alla vurmar jag också för – och om hur den kan finansieras helt inom ramen för statsbudgeten på min blogg här.

Lämna en kommentar